STALE NIERDZEWNE, MARTENZYTCZNE
3H13 ,4H13, 3H17M, H18
grupa stali o specjalnych właściwościach fizykochemicznych, odpornych na korozję ze strony np.: czynników atmosferycznych (korozja gazowa), rozcieńczonych kwasów, roztworów alkalicznych (korozja w cieczach).
Nierdzewność uzyskuje się poprzez wprowadzenie do stali odpowiednich dodatków stopowych. W przypadku stali chromowej nierdzewnej jest to chrom, a amerykańska norma AISI określa jego minimalną zawartość na 11%.
Główne powody używania stali nierdzewnej:
- odporność na korozje
- możliwość stosowania w agresywnym środowisku
- odporność na wysokie temperatury (ma to związek z wysoką zawartością Cr)
- lśniący połysk
Wyróżnia się 4 główne rodzaje stali nierdzewnych: stal austenityczna, stal ferrytyczna, stal martenzytyczna, stal ferrytyczno-austenityczna duplex. Każdy rodzaj składa się z kilku gatunków stali. Jednak ok. 70% produkcji stali nierdzewnej stanowi stal austenityczna, głównie stal o oznaczeniu 1.4301 według normy EN 10088 (18% chromu, 10% niklu), tzw. stal 18-10 lub 18/10 – tego typu oznaczenia można znaleźć na wielu wyrobach ze stali nierdzewnej, np. na sztućcach, garnkach.
Stale nierdzewne:
- 3H13,
- 4H13,
- 3H17M,
- H18.
Stal martenzytyczna charakteryzuje się bardzo dużą twardością.